Mikor a gyüliben a pásztor ősszel meghirdette a 21 napos böjtöt, kicsit aggódva néztem a három hét elé. Nyilván nem mindenki léböjtöt tartott végig, voltak akik a "dánieli" utat választották, míg mások mondjuk hetente egy napot koplaltak. Na de egy szoptatós vagy várandós kismama mit tehet ilyenkor, hogy ne maradjon ki "a buliból"? Az akkor 5 hónapos babánk még szinte kizárólag csak szopizott. Muszáj rendszeresen ennem, de akkor hogyan böjtöljek?
Elővettem a Bibliát és az Ézsaiás könyvének 58. részében a következőket olvastam:
de hiszen ti böjti napokon is megtaláljátok kedvteléseiteket…”
„nekem olyan böjt tetszik, amikor….összetörsz minden jármot”
„ne zárkózz el testvéred elől”

Azon tűnődtem, hogy talán most életmód váltás kellene ide, nem pedig kaja megvonás. Igaz, kedvteléseim közé tartozik a csoki is, tehát három hétig no csoki (na jó, ez „táplálék-megvonás” volt a javából :-) ). Végiggondoltam, milyen dolgokkal töltök szívesen időt. Nem volt hosszú a lista, de azon gondolkodtam, hogy mi lenne, ha ezek helyett mondjuk Istennel tölteném el ugyanazt az 5-10-30 percet?
Az is eszembe jutott, hogy vannak jónéhányan a környezetemben, akik igencsak elepednek egy jó szóért vagy csak azért, hogy valaki végre hallgassa meg őket is. Talán fel kellene hívni őket, átváltozni lelki szemetesládává (nem szemétládává!), ahelyett, hogy én beszélnék ismét lyukat a hasukba.
Aztán itt lenne az ideje, hogy az elvárásaimat mások felé végre elengedjem, még akkor is, ha azok egyébként jogosak.
Nem mondom, hogy nagy gyógyulásokon mentem keresztül és hatalmas csodákat tapasztaltam, bár voltak Istennek apró meglepetései számomra, de azt hiszem, a böjt nem is arról szól, hogy ÉN legyek a középpontban. Nem egyszerű megaláznia magát az embernek, de mindenképp megéri! A legnagyobb dolog talán az volt a három hét alatt, hogy az amúgy egyforma, szürke hétköznapok (az édesanyák azt hiszem, ismerik ezt az időszakot, hogy milyen egy kisbabával otthon lenni) színesebbé váltak, az önmagam körül forgó gondolatok helyett hirtelen mások gondjai, nehézségei, céljai, vágyai kezdtek megmozgatni.

A tervek szerint január elején folyt. köv……  :-)
Judett

A bejegyzés trackback címe:

https://imabojt.blog.hu/api/trackback/id/tr471587989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jofoldisz 2009.12.19. 09:31:44

Kedves Judett!
Nagyon tetszik, ahogy bekapcsolódtál a speciális helyzeted ellenére. Szeretném megtudni, hogy végülis teljesnek érezted a dolgot? Hogy érzed, nem maradtál ki a "buliból", része voltál a közös böjtnek?

Judett 2009.12.20. 16:59:03

Jó kérdés..... :-)
A közös böjtnek része voltam ugyan, de igazából volt egy kis "kívülálló" érzésem, mert ugye a többiek nagy átélésekről beszéltek, amiket én (most) nem tapasztaltam.
süti beállítások módosítása