Pár nap elteltével teljesen törvényszerű, hogy felmerül a kérdés: folytatom, vagy abbahagyom? A döntést, még lehet, hogy párszor meg kell hozni, valakinek egy nap többször is. A kérdést nehezíti az a felvetés, hogy van-e értelme annak, amit csinál a böjtölő?!. Ezért fontos, hogy tisztában legyen a lényegével, ne csak egy formaságot, tradíciót kövessen, egy feladatot teljesítsen, hanem mindazt megnyerje belőle, ami előrébb viszi az életét.

Hallani olyat, aki azt mondja: "bele sem fogok, múltkor is egyfolytában az evésen járt az eszem, még akkor is, amikor imádkozni akartam közben". Lehet, hogy a kulcs csak annyi, hogy ebben az időszakban érdemes elkerülni a főzőműsorokat a tévében... más lehet, hogy be sem kapcsolja a készüléket. Ez is egy döntés. Ugyanúgy, mint az, hogy nem olvasgatok recepteket, kerülöm az ételekről szóló beszélgetéseket. Másnak mindez semmit sem számít, simán odaül a terített asztalhoz egy pohár vízzel.

sivatag.jpg

Persze mindenki más és minden egyes alkalom lehet más. Egyeseknek bőséges tartalékai vannak deréktájon, mégis egy falat megvonásától kiveri őket a víz, mivel kialakult valamiféle függőség, másokat estefelé megkérdezünk, hogy "Te, reggeliztél?", és azt a választ kapjuk, hogy "nem is lett volna rá idő, mert olyan elfoglalt vagyok, tele vagyok feladattal". Nos az ilyen esetekben lehet, hogy inkább egy életmód tanfolyam, egy fogyókúra kellene, hogy következzen. A jó böjtnek sok jó gyümölcse lehet! Az első lehet állhatatossági próba sikere - "kibírtam, végig csináltam!". Ennek a ténynek önmagában nagyon sok jó kihatása lehet a jellemünkre is, gyümölcsként teremhet meg például a mértékletesség: mivel ettől kezdve már tudom, hogy képes vagyok rá, legközelebb nem mondhatom magamnak, hogy nem fog menni.

De lehet mélyebbre is menni, megvárni a folyamatban, hogy mi történik körülöttünk a nem látható szférában. A bibliai példákban általában a böjt végén történtek olyan események, amik megváltoztatták az élet további folyását. Lehetséges hát, hogy a "meddig böjtöljek?" kérdésre éppen egy esemény a válasz, amikor egyértelműen látjuk, hogy célját érte a folyamat, de azt is valódi eredményként könyvelhetjük, ha mindez később derül csak ki, miután a kitűzött távot megfutjuk. Ne légy hát türelmetlen, tarts ki!

Ha bármilyen élményed van a böjttel kapcsolatban, ne habozz, írd meg nekünk!
Írásaitokat az imabojt@gmail.com email címre várjuk!

ib-admin

A bejegyzés trackback címe:

https://imabojt.blog.hu/api/trackback/id/tr535007164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása