2010.01.08. 20:39
Néhány fincsi leves dánieli böjtre
Zöldborsó leves
Hozzávalók: ½ sárgarépa, ¼ petrezselyemgyökér, ¼ zellergumó, 1 kisebb burgonya, 1.5 dkg zöldborsó, 1 kiskanál olaj, ¼ csokor petrezselyemzöld, 3 dl zöldséglé, só, bors.
A zöldségeket, megmossuk, karikára vágjuk, kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a burgonyát, zöldborsót és felengedjük zöldséglével. Ízlés szerint ízesítjük, tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel szórjuk meg.
Gombaleves
Hozzávalók: 60 g csiperkegomba, 40 g sárgarépa, 20 g petrezselyemgyökér, 10 g zellergumó, 5 g póréhagyma, só, petrezselyemzöld.
A megtisztított, vékony szeletekre vágott gombát, a kockára vágott zöldségeket, a vékony karikára vágott póréhagymát felengedjük vízzel, ízesítjük sóval és a finomra vágott petrezselyemzöld felével, majd puhára főzzük. A maradék petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.
Erőleves
Hozzávalók: 20 g sárgarépa, 20 g petrezselyemgyökér, 30 g zöldborsó, 30 g karfiol, 10 ml olaj, petrezselyemzöld, só.
Az olajon átfuttatjuk a megtisztított, karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret. Felöntjük vízzel, sóval ízesítjük. Hozzáadjuk a megtisztított, rózsáira szedett karfiolt. Ha a zöldségek félig megpuhultak, hozzáadjuk a zöldborsót, és addig főzzük, míg minden puha nem lesz. Finomra vágott petrezselyemzölddel meghintjük.
Olasz zöldségleves
Hozzávalók: 30 g sárgarépa, 30 g petrezselyemgyökér, 5 g zellergumó, 20 g kínai kel, 5 g karalábé, 1 kiskanál olaj, 5 g vöröshagyma, 10 g paradicsom, 10 g zöldpaprika, 5 g sűrített paradicsom, petrezselyemzöld, só, bors, kakukkfű.
Az olajon átfuttatjuk a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát, a karikára vágott zöldpaprikát, a cikkekre vágott paradicsomot, a vékony csíkokra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert és karalábét, meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel, majd felöntjük vízzel. Sűrített paradicsommal, borssal, kakukkfűvel, sóval ízesítjük, majd amikor a zöldségek félig megpuhultak, hozzáadjuk a csíkokra vágott kínai kelt. Addig főzzük, amíg minden kellően puha nem lesz.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek