- A böjt első szakaszában lehet, hogy tapasztalsz néhány kellemetlen fizikai tünetet, mint például szédülést, fejfájást, vagy émelygést. Ezek általában azt jelzik, hogy a böjt már rég esedékes számodra, és hogy tested különböző részeinek szüksége van a böjt tisztító hatására. Ne engedd, hogy a fizikai kellemetlenségek elijesszenek a böjtöléstől! "Szegezd rá a tekintetedet" (Ez 4:3) és vidd véghez a böjtöt, amit elhatároztál! A böjt első egy-két napja után ezek a kellemetlen fizikai tünetek általában alábbhagynak.

- Ha bármiféle olyan betegségben szenvedsz, mint például a cukorbetegség, bölcsen teszed, ha orvosi tanácsot kérsz, mielőtt hosszabb, egy vagy két étkezésen túlmenő böjtbe kezdesz.

- Védekezz a székrekedés ellen. Böjtölés előtt és után olyan ételeket egyél, melyek segítenek ennek megelőzésében. Például: friss gyümölcsöt vagy gyümölcslét, szárított fügét, aszalt szilvát vagy sárgabarackot, zabpelyhet, étkezési len magot (ez nagyon jó erre!), stb.

- Vannak, akik a böjtölés alatt, csak vizet isznak. Mások különféle folyadékokat vesznek magukhoz, például gyümölcsleveket, zöldséges húslevest, lefölözött tejet, stb. Bölcs dolog tartózkodni az erős stimuláló szerektől, pl. tea vagy kávé. De ne utánozz másokat szolgai módon! Alakítsd ki magadnak egyénileg a böjt neked legmegfelelőbb formáját!

- Dánieli böjt = részleges böjt.
Dán. 10.3 Kívánatos étket nem ettem, hús és bor nem ment az én számba…
Azt, hogy ki mit ért Dánieli böjt alatt az elsősorban személyes dolog. A hús, bor (alkohol), kívánatos étel kihagyása igei. (Nincs édesség, hús, cukros üdítő, kávé, energia ital, süti, nyalánkság, …)
Jellemzően ilyenkor gyümölcs, zöldség, gabona ételeket szoktak fogyasztani mind nyers, mind feldolgozott formában. (Ha ez segít: Tej, nem "nasis" tejtermékek, tojás, gyümölcsök, főzelékek, zöldséglevesek, kenyérfélék, nem "nasis" péktermékek, burgonya, rizs, … Van, aki a gabonaféléket -búza, rizs stb. - is kihagyja ebből a listából. Ebben az esetben a szervezet vitamin igényét más módon célszerű biztosítani.)
Az nem böjt, ha ezekből is valaki degeszre eszi magát. Érdemes csak könnyű, háromszori étkezést tartani, mennyiségben is visszafogottan, önuralommal.

- A böjt befejezése után fokozatosan kezdj el enni! Kezdd könnyen emészthető ételekkel, és minél hosszabb ideig tartott, annál óvatosabban törd meg a böjtöt! Ilyenkor kerüld a nagy mennyiséget, a nehéz, fűszeres ételeket! Minden két napot meghaladó böjtölés során összehúzódik a gyomrod. Ne tágítsd ki újra túlságosan! Ha hajlamos voltál túl sokat enni, ne térj vissza ehhez a szokásodhoz! Ha gyakorlod magadat abban, hogy kevesebbet eszel, gyomrod is ehhez igazodik majd.
Sok sikert!

[Forrás: Derek Prince - Hogyan böjtöljünk sikeresen? / Némi kiegészítéssel]

A bejegyzés trackback címe:

https://imabojt.blog.hu/api/trackback/id/tr541655918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adinka 2010.01.08. 18:24:53

Nekem ez segítség volt, köszönöm!
süti beállítások módosítása