ib-admin 2009.12.31. 17:46

Dánieli böjt

Mostanában többször hallottuk ezt a kifejezést - Dánieli böjt. Dániel könyvének elején olvasható az a történet, amely beszámol egy érdekes eseményről: a babilóniai király kérésére főudvarmestere kiválasztja Dánielt és három társát, hogy majd a palotában a király szolgálatára álljanak. A kritérium csak annyi volt, hogy nemesi származásúak, fogyatkozás nélküliek, szép arcúak, minden bölcsességre fogékonyak és taníthatóak legyenek. Három évig akarták őket a király ételén és borán tartani, de Dániel elhatározta, hogy nem szennyezi be magát a király ételével és italával, hanem zöldségféléket esznek és vizet isznak:

Dániel 1,8. "De Dániel eltökélé az ő szívében, hogy nem fertőzteti meg magát a király ételével és a borral, a melyből az iszik vala, és kéré az udvarmesterek fejedelmét, hogy ne kelljen magát megfertőztetnie. 9. És az Isten kegyelemre és irgalomra méltóvá tevé Dánielt az udvarmesterek fejedelme előtt; 10. És mondá az udvarmesterek fejedelme Dánielnek: Félek én az én uramtól, a királytól, a ki megrendelte a ti ételeteket és italotokat; minek lássa, hogy a ti orczátok hitványabb amaz ifjakénál, a kik egykorúak veletek? és így bűnbe kevernétek az én fejemet a királynál. 11. És mondá Dániel a felügyelőnek, a kire az udvarmesterek fejedelme bízta vala Dánielt, Ananiást, Misáelt és Azariást: 12. Tégy próbát, kérlek, a te szolgáiddal tíz napig, és adjanak nékünk zöldségféléket, hogy azt együnk, és vizet, hogy azt igyunk. 13. Azután mutassák meg néked a mi ábrázatunkat és amaz ifjak ábrázatát, a kik a király ételével élnek, és a szerint cselekedjél majd a te szolgáiddal. 14. És engede nékik ebben a dologban, és próbát tőn velük tíz napig. 15. És tíz nap mulva szebbnek látszék az ő ábrázatuk, és testben kövérebbek valának mindazoknál az ifjaknál, a kik a király ételével élnek vala. 16. Elvevé azért a felügyelő az ő ételöket és az ő italokul rendelt bort, és ad vala nékik zöldségféléket. 17. És ada az Isten ennek a négy gyermeknek tudományt, minden írásban való értelmet és bölcseséget;"

Dánieltől nem állt messze a böjt, (Dán 9,3) egy másik esetet is olvasunk, amikor három héten át tartózkodott az "ízletes ételektől", a Biblia egyes fordításai úgy fogalmaznak, hogy gyászolt! A három hét leteltével Isten hirnöke elérkezett hozzá, és beszámolt népe jövőjéről.

Dániel 10,2 "Azokon a napokon én, Dániel, bánkódtam három egész hétig. 3. Kívánatos étket nem ettem, hús és bor nem ment az én számba, és soha sem kentem meg magamat, míg el nem telék az egész három hét. 4. És az első hónapnak huszonnegyedik napján, ímé én a nagy folyóvíznek, azaz a Hiddekelnek partján valék. 5. És felemelém szemeimet, és látám, és ímé: egy férfiú, gyolcsba öltözve, és dereka ufázi aranynyal övezve. 6. És teste olyan mint a társiskő, és orczája olyan mint a villám, és szemei olyanok mint az égő szövétnekek, karjai és lábatája mint az izzó ércznek színe, és az ő beszédének szava olyan, mint a sokaság zúgása."

Van úgy, hogy a böjt idején napokig nem látjuk, hogy pontosan mi történik közben a szellemvilágban. Ennek ellenére annak első pillanatától kezdve meg van az értéke!

Dániel 10,12. "És monda nékem: Ne félj Dániel: mert az első naptól fogva, hogy szívedet adtad megértésre és sanyargatásra a te Istened előtt, meghallgattattak a te beszédid, és én a te beszédeid miatt jöttem."

A bejegyzés trackback címe:

https://imabojt.blog.hu/api/trackback/id/tr51635659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása