1. Mi a böjt?
A böjtölés az ételtől való tartózkodás szellemi célokért.
Rendszerint nem a folyadékoktól való tartózkodás, hanem a szilárd ételtől, bár vannak bibliai példák, amikor emberek böjtöltek étel és víz nélkül negyven napig is.

2. Kell-e minden kereszténynek böjtölnie?
Igen, kivéve, akinek egészsége ezt nem engedi meg.
Mt. 6.16 „Amikor pedig böjtöltök …
Mt. 6.17 Amikor pedig te böjtölsz …

3. Hogyan készüljek a böjtre?
3.1 Legfontosabb a helyes hozzáállás, mert ezt is csak hitből érdemes megtenni. Tudnod kell, hogy Isten akarata a számodra, hogy böjtölj, és Isten meg tud áldani, amikor az Ő akarata szerint böjtölsz.
Az hogy böjtölsz a te személyes döntésed kell, hogy legyen. (Nem kell várni olyannal kapcsolatban különleges kijelentést, ami már benne van a Bibliában.)

Nem az étel megvonása visz közelebb Istenhez!
1Kor. 8.8 Az étel pedig nem változtat Istenhez való viszonyunkon…

Csak hit által jutunk közelebb Istenhez!
Zsid. 11.6 Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt, mert aki az Istent keresi, annak hinnie kell, hogy ő van; és megjutalmazza azokat, akik őt keresik.

3.2 Jó viszonyulásunk legyen a saját testünk felé!
Testünk a Szent Szellem temploma (1Kor.6:19-20). A Szent Szellem lakóhelye!
Testünk eszköz (fegyver) lehet, amit Isten tud használni:
Róm. 6.12-13 Ne uralkodjék tehát a bűn a ti halandó testetekben, hogy engedelmeskedjetek kívánságainak. 13 Tagjaitokat se adjátok oda a bűn szolgálatára, hogy a gonoszság fegyvereivé legyenek. Hanem adjátok oda magatokat az Istennek, mint akik a halálból életre keltetek. Tagjaitokat is adjátok át az igazság fegyvereiként az Istennek.

3.3 Beszéld meg előre házastársaddal gyakorlati okokból.

4. Mi a böjtölés célja?
- Megalázkodás Isten előtt Ezsd.8:21
- Közelebb kerülés Istenhez Dán.9:3
- Gyógyulás, szabadulás Mk.9:25-29
- Isten természetfeletti beavatkozásának szükségessége 2.Krón.20.
- Másokért való közbenjárás
- Hasznos, ha meghatározott célokért böjtölsz, és tételesen le is írod ezeket. Ha megőrzöd ezt a listát, és később előveszed, a hited megerősödik majd látván, hogy milyen sok kérésed teljesült.
- Segíthet egy ilyen lista öt különböző kategóriába osztva az imatémákat:
A - saját szellemi szükségleteim;
B - a családom szükségletei;
C - az Eklézsia szükségletei;
D - nemzetem szükségletei;
E - a világ szükségletei.

5. Mennyi ideig böjtöljek?
- 1- max. 40 napig.
- Ne kezdd hosszabb idővel! Legyél fokozatos, ne tegyél túl nagy lépést!
- A helyes indítékaid és a hitből való cselekvés fontosabb, mint az időtartam.

6. Mi történik a böjtölés alatt?
6.1 A böjt ideje alatt bőségesen szánj időt a Biblia tanulmányozására. Ha lehetséges, minden imádkozás előtt olvass el egy Igerészt. Különösen nagy segítséget nyújt ebben az időszakban a Zsoltárok olvasása. Olvasd őket hangosan, és azonosulj a benne található imákkal, hálaadásokkal és megvallásokkal.
6.2 Fegyverkezz fel szellemi támadások ellen.
6.3 Ne vegyél fel vallásos külsőt! Ne tudasd mindenkivel, hogy böjtölsz! Néhány embernek meg kell tudnia, de ne csinálj belőle bemutatót!
6.4 Böjtölés során ne űzzük a kedvtelésünket: minden szórakozást, hobbit, szabadidős tevékenységet (TV!) ilyenkor jó felfüggeszteni, és az így felszabaduló időt az imára, az Istenkeresésre, az Igére, az elmélkedésre fordítani.

Kevés kivételtől eltekintve, a böjtölés nem akadályoz meg abban, hogy folytasd rendes tevékenységeidet (munka, szolgálat, stb.).

7. A helyesen alkalmazott, hitből fakadó böjt eredménye Ézs.58. alapján:
Ézs. 58.8-9 Akkor eljön világosságod, mint a hajnalhasadás, és hamar beheged a sebed. Igazságod jár előtted, és az ÚR dicsősége lesz mögötted. 9 Ha segítségül hívod az URat, ő válaszol, ha kiáltasz, ezt mondja: Itt vagyok! Ha majd senkire sem raksz jármot, nem mutogatsz ujjal, és nem beszélsz álnokul,
Ézs. 58.11-12 Az ÚR vezet majd szüntelen, kopár földön is jól tart téged. Csontjaidat megerősíti, olyan leszel, mint a jól öntözött kert, mint a forrás, amelyből nem fogy ki a víz. 12 Fölépítik fiaid az ősi romokat, falat emelsz a régiek által lerakott alapokra; a rések befalazójának neveznek, aki romokat tesz újra lakhatóvá.

1. Világosság
2. Egészség
3. Igazság
4. Dicsőség
5. Meghallgatott ima
6. Állandó vezetés
7. Megelégedés
8. Felfrissülés
9. Tartós munka
10. Helyreállítás

[Forrás: Derek Prince - Hogyan böjtöljünk sikeresen? / Némi kiegészítéssel]

A bejegyzés trackback címe:

https://imabojt.blog.hu/api/trackback/id/tr801653754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kogi-sky 2010.05.15. 16:33:22

Hálás vagyokezért a blog-ért, sokminden, illetve miden érdekel, amit itt írtok.
Én pár hete kaptam meg a testvéremtől Jentezen Franklin: A Böjt című könyvét. Radikális hatással volt rám. Nem igazán értettem mi a böjt, pedig régóta használtam, de mindig megrestültem, mert nem láttam micsoda szellemi erőforres számunkra. Köszönöm ib-admin a tapasztalataidat, kitartásodat. Nagy szükségem van rá! Szeretném megtudni, hogy a Derek Princ könyv (Hogyan böjtölj sikeresen?) magyarul, beszerezhető-e és ha igen, Hol?
Mi még csak pár hete kezdtünk el rendszeresen böjtölni, imádkozni a barátnőmmel és máris tapasztaljuk a változást. Várjuk az áttörést, nem csak a saját életünkben, hanem a családunkan, gyülekezetünkben, körülöttünk... és áldjuk a testvéreket. Olyan jó hogy megtaláltam ezt az oldalt... Kívánom, hogy legyen e mi böjtünk, imánk jóillat... Shalom

ib-admin · http://imabojt.blog.hu/ 2010.05.23. 15:33:28

@kogi-sky: Köszönjük ezt a kedves visszajelzést! Örülünk, ha a minél szélesebb körben tapasztalhatjuk a böjtölés természet feletti hatását!
Várjuk majd a jó bizonyságokat!
("Derek prince: A történelem formálása ima és böjt által" kapható a keresztyén könyvesboltokban, de e könyv kiadásáról még nem tudunk)

kogi-sky 2010.05.27. 23:30:59

Érdekes, hogy megtaláltam itthon ezt a Derek Prince könyvet (A történelem formálása ima és böjt által) a Reménység Ajtaja Alapítvány adta ki 1999-ben. Akkor tájt megvettem, és ott lapult a szekrény méllyén , dobozban. Valahogy amikor belekezdtem, mindig úgy éreztem, hogy "Hol vagyok én ehhez?" népek, országok, politika, stb., de "Itt vagyok benne!" így hát fel a fegyvereket, s harcra... Legyen áldott a mi Győztes Istenünk.

flependzsi 2010.07.19. 09:10:48

Ne haragudj, hogy beleszólok, de a házasok figyelmét felhívnám arra, hogy böjt alatt nincs szex. (1kor. 7,5)

ib-admin · http://imabojt.blog.hu/ 2010.07.30. 17:48:25

@flependzsi: Ez így kissé tiltó jellegűnek hat, pedig az ige itt épp azt erősíti, hogy "ne fosszátok meg magatokat egymástól". Ha igen, legfeljebb amikor amúgy böjtölnétek, azt is annak érdekében, hogy minél sikeresebb legyen a böjt, és ne legyen megosztva a figyelem, hogy megfelelően tudjatok koncentrálni az imára. Ezzel együtt tényleg, jobb ha nem teszitek ilyenkor, saját érdeketekben.
süti beállítások módosítása